Крачка напред за Украйна: ЕК препоръча страната за кандидат-член на ЕС

"Свършена е добра работа, но остава и доста още", заяви Урсула фон дер Лайен

17.06.2022 | 18:19 Редактор: Теодора Патронова

Европейската комисия препоръча Украйна да получи статут на кандидат-член на съюза. Това е първата крачка към евроинтеграцията на страната. Препоръка бе дадена и за Молдова.

Според оценката на Еврокомисията Украйна е напреднала в осигуряването на стабилността на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на закона, човешките права, защита на малцинствата и има забележителна макроикономическа и финансова стабилност.

"Да, Украйна заслужава европейска перспектива, да, тя трябва да бъде приветствана като кандидат-член на ЕС. С това се подразбира, че е свършена добра работа, но остава и още доста. Целият процес се базира на заслугите", заяви Урсула фон дер Лайен.

Подкрепата на Европейската комисия е символична стъпка напред в дългия процес за членство в Европейския съюз. Късно снощи украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата от големите европейски лидери и подчерта за пореден път, че до този момент преговорите за спирането на бойните действия не са на дневен ред.

"Европейските лидери разбират защо не се провеждат преговори за край на войната. Причината е позицията на Русия, която се опитва да уплаши Европа и да продължи с разрушаването на страната ни", изтъкна президентът.

През последното денонощие въздушен удар на руската армия уби четирима души в град Лисичанск в Луганска област. Атаката е била насочена срещу сграда, в която се укриват цивилни. Продължават ожесточените боеве за Северодонецк. Част от украинските защитници, заедно с цивилни продължават да се укриват в химическия завод “Азот” в града. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди и за възможна атака от територията на Беларус.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК